قوانین چاپ کتاب

 

  برای چاپ کتاب به صورت قانونی باید مراحل اداری چاپ کتاب به درستی طی شود. برای هر نوع کتابی باید #قوانین_چاپ_کتاب رعایت شود. بدون گذراندن هر یک از مراحل قانونی و دریافت هر یک از مجوز ها، قوانین چاپ کتاب نقض می شود و باعث ایجاد دردسر برای نویسنده خواهد شد. #قوانین_چاپ_کتاب برای چاپ کتاب های دست نویس و حتی چاپ کتاب های خارجی باید رعایت شود.  اگر قوانین چاپ کتاب رعایت نشود، عملا کتاب شما هیچ افتخاری برای شما ندارد و غیرمعتبر است. قوانین چاپ کتاب در چهار مرحله خلاصه می شود و باید طبق اصولی که در ادامه گفته می شود برای دریافت مجوزها اقدام کنید. البته قبل از اقدام برای دریافت مجوزهای چاپ کتاب، باید به یکی از مهم ترین #قوانین_چاپ_کتاب اشاره کرد که پروانه نشر کتاب است.



پروانه نشر کتاب اولین گام رعایت قوانین چاپ کتاب

اولین گام رعایت قوانین چاپ کتاب، داشتن پروانه نشر توسط ناشر است. نشر کتاب بدون داشتن پروانه نشر کتاب از سوی ناشران اقدامی غیرقانونی است و متاسفانه اعتبار نویسنده ای که برای چاپ کتاب به این مراکز چاپ کتاب مراجعه می کنند خدشه دار خواهد شد.

پس از نوشتن کتاب، نسخه خطی کتاب خود را برای گذراندن قوانین چاپ کتاب و دریافت مجوزهای لازم در اختیار ناشر قرار دهید و بر روند چاپ کتاب خود نظارت داشته باشید.

قوانین نشر کتاب

اخذ شابک: شابک یا ISBN یک شماره استاندارد کتاب بین المللی است. طول شابک ها تا پایان دسامبر ۲۰۰۶ ده رقم بود، اما از ۱ ژانویه ۲۰۰۷ تا کنون شابک از ۱۳ رقم تشکیل شده است. شابک ها با استفاده از یک فرمول خاص ریاضی محاسبه می شوند.

شابک اساساً یک شناسه محصول است که توسط ناشران، کتابفروشان، کتابخانه ها، خرده فروشان اینترنتی و سایر شرکت کنندگان در زنجیره تامین برای سفارش، لیست، سوابق فروش و کنترل سهام استفاده می شود. شابک ثبت نام کننده و همچنین عنوان، نسخه و قالب خاص را مشخص می کند.

هر شابک از ۵ عنصر تشکیل شده است که هر قسمت با فاصله یا خط فاصله دارد. سه عنصر از پنج عنصر ممکن است دارای طول متفاوتی باشند:

  1. عنصر پیشوند – در حال حاضر این عدد فقط می تواند ۹۷۸ یا ۹۷۹ باشد. طول آن همیشه ۳ رقم است.
  2. عنصر گروه ثبت – این عدد کشور، منطقه جغرافیایی یا زبان خاص شرکت کننده در سیستم شابک را مشخص می کند. طول این عنصر ممکن است بین ۱ تا ۵ رقم باشد.
  3. عنصر ثبت کننده – این عدد ناشر یا چاپ خاص را مشخص می کند. طول این ممکن است تا ۷ رقم باشد.
  4. عنصر انتشار – این عدد نسخه و قالب خاص یک عنوان خاص را مشخص می کند. طول این عدد ممکن است تا ۶ رقم باشد.
  5. رقم بررسی – این عدد همیشه رقم نهایی است که بقیه عدد را از نظر ریاضی تأیید می کند.
  6. اخذ فیپا

    فیپای کتاب از سوی کتابخانه ملی ایران صادر می شود. حداقل بین ۱ تا ۸ روز باید برای دریافت فیپا صبر کنید. دریافت فیپا از کارهای ناشر برای چاپ کتاب است.

    اخذ مجوز چاپ کتاب

    مرجه صدور مجوز چاپ کتاب در ایران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. مدت زمانی که برای دریافت مجوز چاپ کتاب باید صبر کنید با توجه به موضوع کتاب متفاوت است.

    دریافت مجوز پخش

    وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صادر کننده مجوز پخش کتاب است. از مهم ترین قوانین چاپ و نشر کتاب این است که حداکثر ۱۰ جلد از کتاب خود را برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارسال کنید سپس کمتر از یک هفته، مجوز پخش کتاب صادر می شود. لازم است بدانید که بدون داشتن این مجوز، امکان پخش کتاب وجود ندارد. حتی اگر چاپ کتاب به اتمام رسیده باشد.

قوانین ترجمه و چاپ  کتاب

قوانین ترجمه و #چاپ_کتاب و آثار صوتی در مجموع شامل ۱۲ ماده است که در ادامه به قوانین ترجمه کتاب  به صورت خلاصه می پردازیم:

ماده ۱: حق تکثیر یا تجدید چاپ و بهره برداری و نشر و پخش هر ترجمه ای با مترجم یا وارث قانونی او است. مدت استفاده از این حقوق که به وراث منتقل می شود، از تاریخ مرگ مترجم سی سال است. حقوق متمرکز در این ماده قابل انتقال به غیر است و انتقال گیرنده از نظر استفاده از این حقوق، قائم مقام انتقال دهنده برای استفاده از بقیه مدت از این حق خواهد بود. ذکر نام مترجم در تمامی موارد استفاده الزامی است.

ماده ۲: تکثیر کتب و نشریات به همان زبان و شکلی که چاپ شده، به قصد فروش یا بهره برداری ماده از طریق چاپ افست یا عکسبرداری یا طرق مشابه بدون اجازه صاحب حق ممنوع است.

ماده ۳: نسخه برداری یا ضبط یا تکثیر آثار صوتی که بر روی صفحه یا نوار یا هر وسیله دیگر ضبط شده، بدون اجازه صاحبان حق یا تولید کنندگان انحصاری یا قائم مقام قانونی آن برای فروش ممنوع است. حکم مذکور در این ماده، شامل نسخه برداری یا ضبط یا تکثیر از برنامه های رادیو و تلویزیون یا هرگونه پخش دیگر نیز خواهد بود.

ماده ۴: از صفحات یا نوارهای موسیقی و صوتی در صورتی حمایت می شود که بر روی هر نسخه یا جلد آن علامت بین المللی «پ» لاتین در داخل دایره و تاریخ انتشار و نام و نشانی تولید کننده و نماینده  انحصاری و علامت تجاری ذکر شده باشد.

ماده ۵: تکثیر و نسخه برداری از کتب و نشریات و آثار صوتی موضوع مواد دو و سه این قانون به منظور استفاده در کارهای مربوط به آموزش یا تحقیقات علمی مجاز خواهد بود مشروط بر اینکه جنبه انتفاعی نداشته و اجازه نسخه برداری از آنها قبلا به تصویب وزارت فرهنگ و هنر رسیده باشد.

تبصره: نسخه برداری از کتب و نشریات و آثار صوتی موضوع مواد دو و سه این قانون در صورتی که برای استفاده شخصی و خصوصی باشد، بلامانع است.

ماده ۶: در مورد تکثیر کتب و نشریات و آثار صوتی، حمایت های مذکور در این قانون به شرط وجود عهدنامه یا معامله متقابل نسبت به اتباع سایر کشورها نیز جاری است.

ماده۷: اشخاصی که عالما یا عامدا مرتکب یکی از اعمال زیر شوند، علاوه بر تادیه خسارات شاکی خصوصی، به حبس جنحه ای از سه ماه تا یک سال محکوم خواهند شد:

  1. کسانی که خلاف مقررات مواد یک و دو و سه این قانون عمل کنند.
  2. کسانی که اشیای مذکور در ماده ۳ را که به طور غیر مجاز در خارج تهیه شده است، به کشور وارد یا از کشور صادر کنند.

ماده ۸: هرگاه متخلف از این قانون شخص حقوقی باشد، علاوه بر تعقیب جزایی شخص حقیقی مسئول که جرم ناشی از تصمیم او باشد، خسارات شاکی خصوصی از اموال شخص حقوقی جبران خواهد شد. در صورتی که اموال شخص حقوقی به تنهایی تکافو نکند، ما به التفاوت از اموال شخص حقیقی مسئول جبران می شود.

ماده ۹: مراجع قضایی مکلف اند ضمن رسیدگی به شکایات شاکی خصوصی، به تقاضای او نسبت به جلوگیری از نشر و پخش و عرضه کتب و نشریات و آثار صوتی موضوع شکایت و ضبط آن تصمیم مقتضی اتخاذ کنند.

ماده ۱۰: احکام مذکور در این قانون موقعی جاری است که آثار موضوع این قانون مشمول حمایت های مذکور در قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان نباشد؛ در غیر این صورت، مقررات قانون مزبور نسبت به آثار موضوع این قانون ملاک خواهد بود.

ماده ۱۱: مقررات این قانون در هیچ مورد حقوق اشخاص مذکور در قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان را نفی نمی کند و محدود نمی سازد.

ماده ۱۲: تعقیب بزه های مذکور در این قانون منوط به شکایات شاکی خصوصی است و  با گذشت او  تعقیب یا اجرای حکم موقوف می شود. قانون فوق مشتمل بر دوازده ماده و یک تبصره پس از تصویب مجلس سنا در تاریخ روز دوشنبه ۲۶/۹/۱۳۵۲ در جلسه روز پنج شنبه ششم دی ماه یک هزار و سیصد و پنجاه و دو شمسی به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

صفر تا صد چاپ کتاب

برای چاپ کتاب در مراکز چاپ کتاب، اولین قدم یافتن موسسه چاپ کتاب است. برای انتخاب موسسه چاپ کتاب باید با توجه به موضوع کتاب و نوع چاپ اقدام کنید. پس از عقد قرار داد با ناشر، نسخه خطی را در اختیار وی قرار می دهید. سپس وی باید برای دریافت مجوز ها و رعایت قوانین چاپ کتاب وارد عمل شود.

بعد از گرفتن مجوز های شابک، فیپا و مجوز های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید برای چاپ کتاب وارد عمل شوید. پس از چاپ تعدادی از کتاب، باید کتاب را برای دریافت مجوز پخش به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارسال کنید تا تاییدیه برای پخش کتاب را دریافت نمایید. سپس می توانید برای فروش کتاب خود اقدام نمایید.

مشاوره چاپ کتاب

مشاوره چاپ کتاب در اینجا معنا پیدا می کند. در واقع شما با مشورت با ناشر برای اندازه کتاب، قطع کتاب، جنس کاغذ، جوهر، جنس جلد کتاب و موارد دیگر مشورت می کنید. زمانی که برای چاپ افست کتاب یا چاپ دیجیتال به نتیجه نرسیدید، با مشاوره چاپ کتاب نزد ناشر می توانید برای نوع چاپ کتاب تصمیم بگیرید.

هزینه چاپ کتاب

چه عواملی در هزینه های انتشار تأثیرگذار است؟ اگر نویسنده ای هستید که اولین کتاب خود را به چاپ می رساند، برای محاسبه هزینه چاپ کتاب این عوامل را در مراحل انتشار در نظر بگیرید:

  • طول کتاب شما

در انتشار کتاب، طول با تعداد کلمات اندازه گیری می شود (یعنی ممکن است شما یک دست نوشته ۷۵۰۰۰ کلمه ای داشته باشید)  و هزینه های ویرایش اغلب به هزینه هر کلمه تقسیم می شود. هرچه تعداد کلمات شما بیشتر باشد، هزینه ویرایش و تصحیح بیشتر نیز متحمل می شوید. اگر قصد چاپ نسخه های فیزیکی کتاب خود را دارید، یک کتاب طولانی تر نیز هزینه چاپ بیشتری را متحمل می شود.

  • وضعیت پیش نویس

اگر یک پیش نویس ساده را بدون انجام هرگونه ویرایش خود به ویرایشگر تحویل دهید،  ویراستار کتاب باید ویرایش سنگین تر و جدی تری انجام دهد.

  • ژانر و پیچیدگی کتاب شما

اگر کتاب کودکانه ای را نوشته اید که زیر ۱۰۰۰ کلمه باشد، ویرایش کمتری  نیاز دارد. اگر در حال چاپ یک کتاب غیر داستانی، داستان تاریخی یا یک نشریه دانشگاهی هستید، ممکن است یک ویراستار مسئول بررسی واقعیت ها و پاورقی ها باشد  و این یک ویرایش دقیق تر را ضروری می کند.

Comments

Popular posts from this blog

شرایط پذیرش مقاله در isi

دستگاه ذغال

راهکار افزایش مکش جاروبرقی